Mersin avukat kadroları arasında aynı zamanda kamu idari avukatı veya idare avukatı olarak da anılabilen Mersin idare hukuku avukatı, kamu yönetimleri ile müvekkilleri arasındaki uzlaşmazlıklarla ilgilenir. Mersin en iyi idare hukuku avukatı, devlet kurumlarının meydana getirdiği haksız eylemler sonucu zarar gören müvekkillerinin hak kayıplarının giderilmesi için uğraşır, zararların tazmin edilmesini sağlar ve onların çıkarlarını korur.
Mersin İdare hukuku Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Mersin Adliyesi içinde çalışan bir idare hukuku avukatı; Gerçek ve tüzel kişilerin veya çeşitli sosyal grupların, yerel idari yönetimlerle düştükleri uyuşmazlıklar üzerine çalışmaktadır. Mersin hukuk bürosu içinde çalışan bir idare hukuku avukatının ilgilendiği davalardan başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
- İmar affından doğan uyuşmazlıklar,
- Memur emeklilik haklarıyla ilgili davalar,
- Görevden azledilme davaları,
- Mülakat haksızlıkları davaları,
- Güvenlik soruşturmasına itiraz davaları,
- Malpraktis davaları,
- Tayin itirazlarına ilişkin davalar,
- Örgün eğitim öğretim menedilme davaları,
- Askeri liselere ve polis okullarına açılan davalar,
- Kanun Hükmünde Kararnamelere itiraz davaları,
- Maden davaları,
- Aile hekimliği haklarıyla alakalı davalar,
- Yerel idarelerin sorumluluğundan kaynaklanan tazminat davaları,
- Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri ve cezalarına ilişkin davalar,
- Enerji uygulamaları ve uyuşmazlıklarına dair davalar,
- Ruhsatın iptali davaları,
- Kamulaştırma davaları,
- İmar planına itiraz ve iptal davaları,
- İdarelerin taraf olduğu kontratlardan doğan davalar,
- BDDK mevzuatıyla ilgili davalar,
- Odalar birliği ve benzeri meslek kuruluşlarına açılan davalar,
- Memurların disiplin davaları.
Unutulmamalıdır ki idare hukuku avukatları, birçok farklı nedenle dava açma yoluna gidebilir. Yukarıda yer alan maddeler içinde bulunmasa dahi idari yönetimlerle düşülen tüm uzlaşmazlıklar adına idare avukatından hukuki destek alınabilir.
İdare Hukuku Avukatı Hizmetini Beyaz Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Beyaz Hukuk Bürosu içinde, idare hukuku üzerine ihtisas ve deneyim sahibi kadrolarımızla, müvekkillerimizin idare hukukuna dair tüm hukuki ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Dava açma ihtiyacı olan müvekkillerimizden ilk önce vekalet alıyoruz. Eğer önceden açılmış bir davayla bize başvururlarsa, vekaletten sonra davaya müdahil olabiliyoruz. Dosyanın mütalaası sonrası gerekli makamlara dilekçeler hazırlayarak ivedilikle başvuruları tamamlıyoruz. Müvekkillerimiz idare hukuku davalarında çoğunlukla; müşteki ve mağdur pozisyonunda olduğu için onların, hak kayıplarının giderilmesi ve yaşadıkları zararların eksiksiz biçimde tazmin edilebilmesi için çaba gösteriyoruz. Davaların her aşamasını yakından takip ediyor ve duruşmalara eksiksiz katılım sağlıyoruz. Kanıtların hukuka uygun şekilde dosyada yer alması için çalışıyor, konuyla ilgili emsal kararların araştırmasını yapıyoruz. Birinci derece mahkeme kararlarına istinaf davası açabiliyor, istinaf dosyalarını temyize taşıyabiliyoruz.
İdare Hukuku Avukatı ile İdare Hukuku Davası Nasıl Açılır?
Bir idare hukuku avukatına vekalet verdikten sonra kamu idari davası açmak kolay ve hızlı bir süreçtir. İdari yönetimler karşısında yaşadığınız uyuşmazlıklar için avukatınız hukuki aşamaları başlatır ve zararlarınızın tahsil edilmesi için gerekli dilekçeleri hazırlar ve yetkili mercilere ibraz eder. Sonrasında ödenmesi gereken harç ve dava masrafları yatırılır ve dava açılmış olur.
İdare Hukuku Davaları Ne Kadar Sürer?
İdare hukuku davalarının ortalama olarak bir yıl içinde karara bağlanması beklenir. Bu beklenti Adalet Bakanlığı tarafından duyurulan yargılama süresi hedefleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Ancak yine de idare hukuku davalarının sonuçlanma süreleri bir yıldan uzun ya da çok daha kısa sürebilir. Bu davaların ne kadar zaman içinde sonuçlanacağı dava dosyasına göz atılmadan ön görülemez. Bu davalarda;
- Tarafların sayısı,
- Davaya konu olan borcun ya da zararın miktarı,
- Adli tatil dönemleri,
- Dosyanın niteliği,
- Bilirkişi raporları,
Ve benzeri hem iç hem de dış etkenler davanın beklenenden uzun sürmesine neden olabilir.
Mersin İdare Hukuku Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Yerel idarelerin taraf olduğu bütün uyuşmazlıklarda müvekkillerimizin ihtiyaç duyabileceği tüm hukuki desteği sunabilmekteyiz. Sayısız nedenle kamu idari davası açabileceği için her müvekkilimizin ihtiyacı özgün olabilmektedir. Bu bağlamda aşağıda sıralanan başlıklar en sık karşılaştığımız taleplerden başlıcaları olarak tanımlanabilir:
- Memuriyet mülakatlarında yaşanan haksızlıklara açılmış davalar,
- Görevden azledilme davaları,
- Haksız tayin davaları,
- İhaleye fesat karıştırma davaları,
- İhalelerin feshi davaları
- İl ve ilçe belediyeleriyle yaşanan uyuşmazlıklar,
- Vergi kaynaklı davalar,
- Kamulaştırma esnasında ortaya çıkan hak kayıplarına itiraz davaları,
- İmar hukuku kapsamındaki idare davaları.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İdare hukuku avukatı ücretleri ne kadar?
Türkiye Barolar Birliği’nin yıllık olarak yayınladığı avukatlık asgari ücret tarifesine uyulmak koşuluyla idare hukuk avukatı hizmet bedelleri pazarlık yöntemiyle kararlaştırılabilir. 2022 yılında duruşmasız dava dosyalarına dair belirlenen asgari tutar 5.500 TL, duruşmalı dava süreçlerinin vekaleten yönetimi adına belirlenen asgari tutar ise 11.000 TL olarak kararlaştırılmıştır. Bu bedeller en alt sınırlar olmak üzere dava dosyasının niteliği ve konu olan borç, zararların miktarı doğrultusunda ücretler daha yüksek olabilir.
Mersin’de en iyi idare hukuku avukatını nasıl bulabilirim?
Beyaz Hukuk Bürosu içinde idare hukuku üzerine uzmanlık ve deneyim sahibi meslektaşlarımızla her zaman yardıma hazırız.
İdare hukuku avukatı ne yapar?
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen haksız eylemler ve müvekkillere zarar doğuran kararlar doğrultusunda karşısında hakların savunulmasını üstlenir, tazminat davaları açabilir ve vekaleten duruşmalara katılım gösterir. Yargılama süreçlerinde, delillerin değerlendirilmesi, bilirkişi raporlarının istenmesi ve tanıkların dinlenilmesi gibi talepler oluşturur. Taraflar arasında arabuluculuk yapabilir, davaya taşınmasına gerek kalmayan hususlarda hukuki danışmanlık sunar.
İdare hukuku davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
İdare hukuk davalarında görevli kabul edilebilecek üç ana yargı unsuru şöyle sıralanır:
- İdari Mahkemeler,
- Bölge İdari Mahkemeleri,
- Danıştay Mahkemeleri.
Dava açılacak idari yönetimin yer aldığı bölgedeki bu üç mahkemeden herhangi biri duruma göre yetkili kabul edilecektir. Mesela herhangi bir bakanlığa açılacak davalarda, bakanlık merkezlerinin Ankara’da olması nedeniyle yetkili ve görevli mahkemeler Ankara İdari Mahkemeleri kabul edilir.