Mersin icra avukatı

Mersin İcra Avukatı

Mersin avukat kadroları arasında icra hukuku üzerine ihtisas yapmış deneyimli hukukçulara Mersin icra avukatı denir. İcra avukatı halk arasında haciz avukatı olarak da bilinebilmektedir. Mersin en iyi icra avukatı ya da avukatları alacaklıların, ödemeleri gerekli sürede alamamaları durumunda söz konusu borcu dava sürecine götürür, mahkemeden aldıracağı kararlar sonrasında kolluk kuvvetlerinden de yardım alarak, borçluların taşınır ve taşınmaz mal varlıklarını haczeder. Aynı zamanda 2004 numaralı İcra ve İflas Kanunu üzerine uzmanlık sahibidir. Bahsi geçen kanun metnine aşağıdaki bağlantı üzerinden göz atabilirsiniz:

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf .

Mersin İcra Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Mersin Adliyesi içinde icra davalarına hukuki dayanak oluşturan icra hukuku; borçlu ile alacaklı taraflar arasındaki ilişkilerini düzenler ve zamanında tahsil edilmeyen borçların tazmini için cezai yaptırımlar ve hukuki yöntemler sunan bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalında çalışmalara yürüten avukatlara icra avukatı denir. Bir icra avukatı herhangi bir ödenmemiş borç için dava yoluna gitmeden önce arabuluculuk hizmeti vererek tarafların fikir birliğine ulaşmalarını sağlayabilir. Bu durumda borçlular ve alacaklılar zaman kaybından ve dava masraflarından önemli ölçüde tasarruf edecektir. 

Fakat taraflar uzlaşmaya eğilim göstermezse, alacaklı tarafa borcun tahsili için dava açma hakkı doğar. Bu noktada alacaklılardan vekalet alan icra avukatları borçların tahsili çaba gösterir. Bir icra avukatının verdiği hizmetler; arabuluculuk, hukuki danışmanlık ve vekaleten dava yönetimi şeklinde üç ana başlık altında kategorize edilebilir. Aşağıda her üç kategoriden de bazı konu başlıklarını bulabilirsiniz. Müvekkillerin icra avukatına en sık ihtiyaç duyduğu meseleler şu biçimde maddelenebilir:

  • Tasarrufun iptali davaları,
  • İflas ya da iflasa itiraz davaları,
  • Menfi tespit davaları,
  • İstirdat davaları,
  • Karşılıksız çeklerin takibi ve ilgili davalar,
  • İhale fesih işlemleri ve ilgili davalar,
  • İcra ya da icra emrine itiraz davaları,
  • Menfi tespit davaları.

Mersin’de İcra Avukatı Hizmetini Beyaz Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Beyaz hukuk bürosu olarak borçlu ve alacaklı statüsünde bulunabilen müvekkillerimize ihtiyaç duydukları bütün hukuki desteği sağlayabilmekteyiz. Tecrübe sahibi ve uzman avukat kadrolarımızla icra ve haciz hususlarında vekaleten davalara katılmaya ek olarak davasız süreçlerde de hukuki danışmanlık hizmeti verebilmekteyiz. 

Bu bağlamda icra gündemine gelen ödenmemiş borçların olduğu taraflar arasında, dosyayı yargıya taşımadan arabuluculuk yaparak hakemlik rolünü üstlenebiliriz. Mutabakat sağlanamaz ve borç ödenmezse; alacaklı tarafın borcunu tahsil edebilmesi için İcra Müdürlüğü vasıtasıyla icra takibini hiç zaman kaybetmeden kolayca başlatabiliriz. Sonrasında dava süreçlerinde gerek duyacağınız; 

• İcra için ihtiyaç duyulan dilekçelerin yazılması, 

• Dilekçelerin gerekli mercilere usule uygun iletilmesi,

• Dosyayı önce istinaf sonra temyiz süreçlerine götürmek,

Ve benzeri işleri müvekkillerimiz adına disiplinli biçimde yönetiriz.  Müvekkillerimizin çıkarlarını korur ve hak kayıplarının giderilmesi için çaba gösteririz. 

Mersin icra avukatı ile emlak davası nasıl açılır?

Mersin hukuk bürosu çalışanı bir icra hukukçusu avukattan yardım alarak bir icra davası açmak, görece kısa süren bir işlemdir. Öncelikle icra avukatı vekalet alır. Hemen sonrasında dava dosyasının mütalaası doğrultusunda hangi türe göre icra takibi başlatılacağı belirlenir. Tercih edilen icra başlığına göre gerekli belgeler ve dosyalar derlenir, usule uygun biçimde yetkili makamlara ibraz edilir. İşte bu ilk aşamalara takip talebi ve ödeme emri hususlarının kararlaştığı kademeler olarak bakılabilir.

Sonraki adımda İcra Tevzi Bürosu’na gidilerek dava işlemlerinin resmi olarak başlanması adına çeşitli harç ve masrafların ödenmesi gerekir.  Bahsi geçen harç bedelleri, icra fiilini doğuran borcun üzerinden oranlı şekilde belirlenir. Artık gerekli ödemeler yapıldıysa, İcra Müdürlüğü kısa sürede borçluya ödeme emri iletecektir. 

Borçlu taraf eğer kendisine tanınan zaman diliminde borcu ödemez ve borca dair karşı itiraz davası açmazsa, avukat nezaretinde icra takibine başlanır. Borçludan tahsil edilmesi gereken tutar oranında onun taşınmaz ve taşınır mal varlıkları haczedilerek borç tahsil edilir. 

İcra davaları ne kadar sürer?

Bir icra dava dosyasının sonuçlanması ile borcun tazmin edildiği zaman dilimi birbirlerinden bir hayli farklı olabilir. Bir mahkemenin icra davasını; icra takibi, haciz ve benzeri kararlar ile kapatması çoğu zaman on günden fazla sürmez. Lakin dava açıldıktan sonraki süreçte, borçlulara ödeme emrinin tebliğ edilmesi gibi bu ve benzeri süreçler borcun tahsil edilmesi anlamına gelmez.  Borcun tahsili, haczedilecek taşınır, taşınmaz malların tespiti ve haciz süreçleri gibi aşamalar nedeniyle daha uzun sürebilir. 

Mersin İcra Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Beyaz Hukuk Bürosu içinde İcra ve İflas Kanunu başta olmak üzere borçlu ve alacaklı ilişkileri üzerine uzmanlaşmış, deneyimli avukat arkadaşlarımız sayesinde; icra avukatı olarak bize başvuruda bulunan müvekkillerimizin bütün hukuki ihtiyaçlarını karşılayabilmekteyiz. Aşağıda en sık başvurulan hizmetlerimizi başlıklar halinde görebilirsiniz:

  • Kredi ve leasing kontratlarından doğan borçlar,
  • İcra takip süreçlerinin yürütülmesi,
  • Arabuluculuk hizmeti,
  • Haciz işlemlerinin yönetilmesi,
  • İflas ve iflasla ilgili süreçlerin yürütülmesi,
  • Finans ya da kira sözleşmelerinden doğan borçların takibi,
  • İpotek veya rehin alınmış mal varlıkların satışa çıkarılması ve nakde dönüştürülmesi,
  • Çeklerin takip edilmesi ve karşılıksız çek davaları.

Bu başlıkların en sık denk gelinen hizmet ihtiyaçları olduğunu bir kere daha belirtmek faydalı olacaktır. Burada bahsi geçmemiş ancak icra ve haciz ile ilgili olduğunu düşündüğünüz bütün hukuki meseleler için bizleri arayabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

İcra Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Bir icra avukatı hizmet bedeli, doğrudan dava açma, hukuki danışmanlık verme ya da arabuluculuk olmak üzere üç farklı hizmete göre değişiklik gösterecektir. Ancak bütün hizmet ücretlerinde, Türkiye Barolar Birliği, avukat asgari ücret tarifesindeki alt sınırlara uyulma koşulu vardır. Ek olarak davaya ya da uzlaşmazlığa konu olan borcun miktarı, ne kadar süredir ödenmediği ve tarafların sayısı gibi değişkenler de icra avukatı ücretinde önemli rol oynar. Bu doğrultuda müvekkiller ile avukatlar arasında bu ücret serbest usulle belirlenebilir.

Mersin’de En İyi İcra Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Beyaz Hukuk Bürosu olarak icra davalarında uzman kadrolarımızla her zaman yardıma hazırız.

İcra Avukatı Ne Yapar?

İcra avukatı, tüzel ve gerçek kişiliklerden olabilen müvekkillerinin borç alacak ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklarla ile ilgilenmektedir. Bu ilişkinin tarafları arasında hem borçluların hem de alacaklıların hakkını savunabilir.  İcra takipleri başlatır, ödeme emrinin çıkarılması için çaba gösterir. Bazı durumlarda yargı yoluna gidilmeden de uzlaştırıcılık yapabilir. Borçların tahsil edilebilmesi için borçluların malları tespit eder. İpotek ve rehin kararlarına itirazlar yapabilir, ipotek kaldırma taleplerinde müvekkillerine yardımcı olabilir.

İcra Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

İcra davası açmak isteyenler, icra eylemini gerçekleştirecek kurumların bulunduğu bölgenin yargı unsurlarına başvuru yapmalıdır. Örneğin farklı bir ildeki borçlunun mallarına haciz isteniyorsa, o ilin mahkemeleri yetkili kabul edilecektir. İşte bu doğrultuda görevli mahkemeler bahsi geçen ildeki İcra Mahkemeleri olarak belirlenir. İcra Mahkemeleri ilgilendikleri hususlar bağlamında İcra Hukuk Mahkemeleri ve İcra Ceza Mahkemeleri olarak iki farklı görevli mahkemeye ayrılır. Ancak taraflar arasında imzalanmış herhangi bir sözleşme, yetkili mahkemelerin belirlendiği bir kaide içeriyorsa, davaya konu olan borç adına sözleşmedeki mahkemeler yetkili olacaktır. 

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir