Mersin ifade avukatı

Mersin İfade Avukatı

Mersin ifade avukatı herhangi bir sebep ile kolluk kuvvetleri tarafından ifade alınma işlemine tabi tutulan sanık, şüpheli veya mağdurun ifade alınması işlemi sırasında yanında bulunan ve kişinin haklarını gözeten avukattır.

İfade alınma sürecinin nasıl işlemesi gerektiği hakkındaki usüller Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği tarafından belirlenmiştir. İfade ve sorgu işlemleri esnasında kolluk kuvvetleri ve savcılık bu yönetmeliğe uymak durumundadır. Mersin ifade alma avukatı da ifade işlemleri sırasında bu usüllere uyulmasını sağlar ve gerektiği yerde müdahale eder.

Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, bütün adlî kolluk görevlileri ile gerektiğinde veya Cumhuriyet savcısının talebi üzerine adlî kolluk görevini ifa eden diğer kolluk görevlilerinin, Cumhuriyet savcılarının bilgi ve emirleri doğrultusunda yürütecekleri adlî soruşturma sırasında kolluk tarafından gerçekleştirilen yakalama, gözaltına alma, muhafaza altına alma ve ifade alma işlemlerinin yürütülmesinde uyulacak usul ve esasları düzenlemektir.

İfade Avukatı Nedir Ve Neler Yapar?

  • Mersin ifade avukatı kişilerin ifadesi alındığı esnada hazır bulunarak ifadesi alınan müvekkilinin kişilik haklarını gözetir.
  • Yönetmelik tarafından yasaklanmış olan ifade alma şekil ve usüllerinin (tehdit, kötü muamele, şiddet, kandırma) uygulanması durumunda müvekkilini savunur.
  • Müvekkilinin ne için sorgulandığını ve ifadeye çağırıldığını bilme hakkını gözetir.
  • İfade alınması esnasında ifade verecek olan kişinin bir engeli bulunuyorsa (sağı/dilsiz vb.) veya reşit değilse onun yerine savunma gerçekleştirir.
  • Müvekkilin susma hakkını tercih etmesi durumunda bu hakkının gözetilmesini sağlar.
  • Müvekkilin harç vermeksizin soruşturma belgelerinin bir örneğini alabilmesini sağlar.
  • İfade işlemi sonunda tutulan tutanağı okur ve bir sorun yoksa imzalar.

İfade Verme ve Avukatın Sorguda Bulunma Zorunluluğu

İfade alınma işlemleri sırasında ifadesi alınan kişinin en az bir en çok üç tane avukat bulundurma hakkı bulunmaktadır. Kişinin çağırabileceği bir avukatı yoksa baro tarafından avukat görevlendirilmektedir.

Kişi ifade süreci ile ilgili hukuki mevzuat bilgisine sahip olamayacağından avukat hem ifadesi alınan kişinin haklarını korur hem de ifade sürecinde tanık olarak bulunur. Böylece hem ifade sürecinde hem de daha sonra ifade işlemleri ile ilgili herhangi bir problemin çıkmasının önüne geçilmiş olur.

İfade sırasında avukat bulundurma zorunluluğu ile ilgili kanun maddeleri şu şekildedir:

Madde 20 – Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafiîn yardımından yararlanabilir; kanunî temsilcisi varsa, o da şüpheliye veya sanığa müdafi seçebilir.

Soruşturma evresinde, ifade almada en çok üç müdafi hazır bulunabilir.

Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında müdafiîn, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz.

Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, talebi hâlinde baro tarafından bir müdafi görevlendirilir.

Şüpheli veya sanık onsekiz yaşını doldurmamış ya da sağır veya dilsiz veya kendisini savunamayacak derecede malûl olur ve bir müdafiî de bulunmazsa talebi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

Üst sınırı en az beş yıl hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada şüpheli veya sanığın talebi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

Madde 21 – Şüpheli veya sanık vekâletname aranmaksızın müdafi ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duyamayacağı bir ortamda görüşebilir. Bu kişilerin müdafiî ile yazışmaları denetime tâbi tutulamaz.

İfade Alma Ve Sorguda Yasak Olan Yöntemler

Kişinin vermiş olduğu ifade tamamen kendi ağzından çıkmış ve kendi tercihiyle söylenmiş olmalıdır. Herhangi bir şekilde şiddet, tehdit, kandırma vb eylemler sanığın verdiği ifadenin doğruluğunu etkileyecektir.

Bazı durumlarda suçlunun ifade sırasında yalan söylemesi veya gerçeği çarpıtması da bizleri gerçeğe götürür. O sebeple ifade alınma süreci tamamen objektif olmalıdır.

İfade işlemleri sırasında yasaklanmış olan yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • aldatma, 
  • ilaç verme, 
  • cebir, 
  • bedensel ve ruhsal müdahalelerde bulunmak,
  • tehdit,
  • zorlama, 
  • kötü muamele, 
  • işkence. 

Bu yöntemler kullanılarak alınan ifade mahkemede geçerli sayılmaz. Kişi ikinci kez ifade vermek durumund kaldığında ikinci ifadesi bizzat savcılık tarafından alınır.

Madde 24 – İfade veren şüphelinin beyanı, özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz.

Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.

Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak değerlendirilemez.

Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Hiç kimse, kendisini veya kanunda gösterilen yakınlarını suçlayan bir beyanda bulunmaya veya bu yolda delil göstermeye zorlanamaz.

İfade işlemlerinin yaptırım ve usüllerini belirleyen Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği ile ilgili detaylı bilgiye vermiş olduğumuz linkten https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/06/20050601-10.htm ulaşabilirsiniz.

Mersin’de İfade Avukatı Hizmetini Beyaz Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Mersin ifade alma avukatı olarak müvekkilimizin ifade verme işlemleri sırasında yanında hazır bulunuruz.

Müvekkilimizin tutukluluk hali bulunuyor ise düzenli olarak ziyaretler gerçekleştirir ve süreç hakkında bilgi sağlarız,

Müvekkilimizi ifade alma süreci ve ifade alma sürecinde yararlanabileceği hakları ile ilgili bilgilendiririz,

İfade sürecinde müvekkilimize karşı olası bir hak ihlali söz konusu olursa savunma gerçekleştiririz,

Bütün süreci müvekkilimizin adına takip ederiz.

İfade Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Mersin en iyi ifade avukatı olarak verdiğimiz hizmeti şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İfade alınması işlemleri sırasında haklarının gözetilmesi hizmeti
  • Sanık müdafiliği hizmeti
  • Tutukluluk halinde düzenli ziyaretler gerçekleştirme ve bilgi verme hizmeti
  • İfade alınması sürecinde dezavantajlı olan sağır, dilsiz ve 18 yaş altı bireyler için savunma hizmeti
  • Yasaklı ifade alınması yöntemleri olduğu durumda şikayet işlemleri

SIKÇA SORULAN SORULAR

İfade avukatı ücretleri ne kadar?

Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Mersin’de en iyi ifade avukatını nasıl bulabilirim?

Pek çok ifade süreci müdafiliği gerçekleştirmiş olan süreç ile ilgili yetkinliğe sahip deneyimli avukatlar olarak sizler için de hizmet vermeye hazırız. Gerekli durumlarda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İfade avukatı ne yapar?

İfade avukatı müvekkilinin ifade alınması işlemleri sırasında hazır bulunarak kişinin kişilik haklarını gözetir ve gerekli durumlarda savunur.

Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?

Hukuka aykırı sorgu yönetmelikte belirtilen yasaklı yöntemlere başvurularak ifade alınması demektir.

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir