Yağma, cinayet, uyuşturucu suçları ve hırsızlık gibi suçlar ceza ve ağır ceza davasının konusunu oluştururlar. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 148-149 maddeleri yağma suçu ile ilgilidir. Bu kanundaki tanıma göre yağma (gasp suçu);
fail olan bir kişinin menkul bir malı, cebir ve tehdit kullanarak ve mağdur olan kişiyi yaralayarak zorla alıkoyması olarak ifade edilir. Mersin yağma suçu davasına bakan avukat ise mağdur olan ve suç isnat edilen müvekkillerine yardımcı olur.
Yağma (Gasp) Suçu Davasına Bakan Avukat Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Mersin yağma suçu davasına bakan avukat, ceza ve ağır ceza davaları konusunda uzman olan kişidir. Ayrıca ilgili yasalarla ilgili de derin bir bilgiye sahiptir.
Uzmanlığı ve deneyimi gereği Mersin yağma suçu davasına bakan avukat, aşağıdaki davalarla ilgilenir.
Basit Yağma Suçu
TCK madde 148’de basit yağma suçu; gündüz vakti bir kişinin silah kullanmadan veya kendisini açıkça göstererek ya da herhangi bir suç örgütü ile bağlantısı olmaksızın bedenen ve ruhen kendisini savunamayacak durumda olan bir kişinin malını zorla ve tehdit yoluyla alması olarak tanımlanır.
İlgili yasaya göre bu suçu işleyen kişilere 6 yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası verilir. Ayrıca zorla senet imzalatma olayı da basit yağma suçu kapsamında değerlendirilir.
Nitelikli Yağma Suçu
TCK Madde 149’da nitelikli yağma suçu detaylı bir şekilde anlatılmış ve bu suça verilecek olan ceza net bir şekilde belirtilmiştir. İlgili yasaya göre nitelikli yağma suçunun birçok türü bulunmaktadır.
Yasaya göre nitelikli yağma suçunun genel tanımı şu şekildedir:
Bir kişinin kendisini tanınmayacak hale koyarak, fiziksel ve ruhsal olarak kendisini savunamayacak durumda olan kişi ya da kişilerden tehdit ve zorla malını almasıdır.
Eğer bu suç silahla işlenirse verilecek olan ceza daha ağırdır. Silah kavramı ise ilgili yasada genel hatlarıyla tanımlanmıştır. Mesela bir tırnak makası bile suçun işlenmesini sağlıyorsa, silah olarak tanımlanır.
Yasa prensip olarak kişinin kendisini maske ya da benzeri eşyalarla tanınmaz hale koymasının, suçu işlemesini kolaylaştırdığı kanaatindedir.
Birden Fazla Kişi Tarafından Yağma Suçunun İşlenmesi
Yağma eylemi birden fazla kişi tarafından işlenirse, suç korkunç hale gelecektir. TCK Madde 37’ye göre birden fazla kişi tarafından işlenen yağma suçu, suçun kolaylaştırılması için en büyük etkendir.
Suç Örgütüne Yarar Sağlamak Amacıyla İşlenen Yağma Suçu
Bir ya da birden fazla kişinin bağlı oldukları suç örgütünün ismini kullanarak yağma suçunu işlemesidir. Suç örgütü söz konusu olduğunda yağma suçunu işlemek daha kolay hale gelecek ve suç daha korkutucu bir hal alacaktır.
Suçun bu şekilde işlenmesine verilecek olan ceza, diğer türlere göre daha fazladır.
Hukuki İlişkiye Dayanan Alacağın Tahsili Amacıyla İşlenen Yağma Suçu
Kişi ya da kişiler; senet, bono, tahvil ve benzeri alacaklarını hukuki yollarla tahsil edememişlerse, alacaklarını zorla tahsil etme yoluna gidebilirler. Bu durumda nitelikli yağma suçunu işlemiş olurlar.
TCK madde 150/1’de bu suç tipi detaylı olarak anlatılmıştır.
Yağma Suçunda Malın Değerinin Az Olması Durumu
Suça konu olan mal ya da paranın miktarı, TCK madde 150’de detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. İlgili kanun maddesine göre suça konu olan mal ya da paranın miktarı az ise suça verilecek olan cezada indirim uygulanabilir.
Mesela mağdur olan kişinin cebinde 2 adet 50 TL varsa ve suçu işleyen kişi bu paradan bir tanesini alırsa, cezasında indirim uygulanabilir.
Ancak mağdur olan kişinin cebinden tüm parası alındığında ceza indirimi uygulanmaz. Çünkü yasaya göre, kişi ya da kişilerin tüm malvarlığını almak daha fazla cezayı gerektirir.
Hırsızlık Suçunun Yağmaya Dönüşmesi
Mağdurun sahip olduğu malı el çabukluğu marifetiyle alan kişi, hırsızlık suçunu işlemiş olur. Yani mağdur olan kişi malının çalındığını olay anında değil de daha sonradan anlamıştır. Ancak hırsızlık olayı, silahla işlenmişse yani cebir ve tehdit yoluyla mağdur olan kişinin malı alınmışsa, hırsızlık suçu nitelikli yağmaya dönüşmüş olacaktır. Yani mağdur olan kişi olay anında malının çalındığından haberdar olacaktır.
Nitelikli yağma suçlarının tüm türüne 5 yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası verilir. Eğer suç birden fazla kişi tarafından bir kişiye karşı işlenmişse verilecek olan cezanın alt sınırı 12 yıldan az olamaz.
Yağma suçlarının detaylı bir şekilde anlatıldığı kanun metnini, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237-20040926.pdf
Bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Mersin’de Yağma (Gasp) Suçu Davasına Bakan Avukat Hizmetini Beyaz Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. Yağma suçundan dolayı göz altında alınan müvekkillerimize yardım ediyoruz.
Sorgulama işlemleri sırasında müvekkillerimize nezaret ediyoruz. Ayrıca suç isnat edilen kişiler hakkında toplanan delillerin hukuka uygun olup olmadığını inceliyoruz.
Müvekkillerimizin suçsuzluğunu ispat etmeye çalışıyoruz. İstinaf ve temyiz aşamalarını sonuna kadar takip ediyoruz.
Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat ile Yağma Suçu Davası Nasıl Açılır?
Basit ve nitelikli yağma suçları ceza davasının konusudur. Dolayısıyla burada kamuyu ilgilendiren davalar söz konusudur. Bu tür suçlar hem şikayete tabidir, hem de öğrenildiği andan itibaren gerekli işlemler yapılır.
Suç öğrenildiğinde ve failler yakalandığında kolluk kuvvetleri tarafından sorgulanırlar. Daha sonra Cumhuriyet savcısı failleri ifadelerini inceler ve iddianame hazırlar. Hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderir.
Suçtan dolayı mağdur olan kişi ya da kişiler, şikayetlerinden vazgeçseler bile faillerin yargılaması devam eder. Çünkü bu tür suçlar toplumun güvenliğini doğrudan ilgilendirir.
Savcılık tarafından mahkemeye gönderilen iddianame delilleri ile birlikte incelenir, mahkeme gerek gördüğü takdirde dava süreci başlar.
Dolayısıyla avukatın ceza ve ağır ceza davalarını ilgilendiren konularda dava açma yetkisi yoktur.
Eğer suç 18 yaşın altındaki kişi ya da kişiler tarafından işlenmişse, dava çocuk mahkemelerinde açılır.
Yağma Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?
Yağma suçu ile ilgili davalar genel olarak uzun sürer. Bu konuda net bir zaman vermek mümkün değildir. Dava süresi; toplanan delillere, iddianamenin hazırlanmasına, tanıkların dinlenmesine, bilirkişi raporlarının hazırlanmasına ve adli tatil gibi unsurlara bağlı olarak değişebilir.
Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Mersin hukuk bürosu olarak müvekkillerimizin savunmalarını ilgili mahkemelerde gerçekleştiriyoruz.
En iyi Mersin avukat personelleriyle çalışıyoruz. Avukatlarımız alanında uzman ve ilgili kanunlar hakkında deneyimlidirler.
Mersin en iyi yağma suçu davasına bakan avukat personellerimizle müvekkillerimize tüm dava süreci boyunca nezaret ediyoruz. İstinaf ve temyiz aşamalarında müvekkillerimizin savunmalarını yapıyoruz.
Başta Mersin adliyesi olmak üzere, Mersin ilinin tamamında müvekkillerimize yardımcı olmaya devam ediyoruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Yağma suçuna bakan avukatın ücretleri ne kadar?
Ceza ve ağır ceza davalarıyla ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın.
Mersin’de en iyi yağma suçu davasına bakan avukatı nasıl bulabilirim?
Mersin ilinde faaliyet gösteren avukatlarımız, alanının en iyisidirler. Bizlerden her zaman yardım alabilirsiniz. İletişim kanallarımızdan bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.
Yağma suçuna bakan avukat ne yapar?
Ceza davalarında müvekkillerinin savunmasını gerçekleştirir. Müvekkilleri lehine ya da aleyhine toplanan delilleri inceler. Ayrıca sorgulama işlemleri sırasında müvekkillerine nezaret eder.
Yağma suçu davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Basit ve nitelikli yağma suçlarında; ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve Yargıtay ceza mahkemeleri görevli ve yetkilidir. Eğer suçu işleyen kişi ya da kişiler 18 yaşından küçükse çocuk ağır ceza mahkemeleri davayı yürütmekle görevli ve yetkilidir.