Uyuşturucu ile mücadele dünya genelinde büyük bir sorundur. Bu sorunla mücadele etmek adına kolluk kuvvetleri ve yasalar görevlidir. Ayrıca Mersin uyuşturucu avukatı doğrudan ve dolaylı olarak uyuşturucu suçlarının son bulması adına mücadele etmektedir.
Uyuşturucu suçları ile ilgili tanımlar ve bu suçlara verilecek olan cezalar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 188’de açıkça belirtilmiştir.
Uyuşturucu Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Mersin uyuşturucu avukatı, ceza ve ağır ceza davaları konusunda uzman olan kişidir. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununu çok iyi bilmektedir.
Mersin en iyi uyuşturucu avukatı görevi gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir.
Uyuşturucu ya da Uyarıcı Madde İmal Etme ve Ticaretini Yapma
TCK madde 188’de detaylı olarak tanımlanan suçtur. Suçun özelliği ise kişi ya da kişilerin kendi istekleriyle herhangi bir etki altında kalmadan bu suçu işlemeleridir.
Uyuşturucu madde imal etme suçu diğer suçlardan farklıdır. Yani satma ve bulundurma suçlarından daha ağır cezalar söz konusudur. Eğer uyuşturucu imal ederken yakalanan kişilerin suçu sabit görülürse aşağıdaki cezaları almaları söz konusudur:
- Tedavi amaçlı kullanılan uyarıcı maddeleri ruhsatsız bulunduran ya da ruhsata aykırı olarak imal eden veya ihraç eden kişi ya da kişiler hakkında 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası öngörülür. Bu cezalara ilave olarak 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
- Uyarıcı maddeleri ülke içerisinde ruhsata aykırı olarak satan kişi ya da kişilere 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilir. Ayrıca 20 bin güne kadar adli para cezaları söz konusudur. Uyuşturucu maddeleri; sevk eden, başkalarına veren, naklini sağlayan, depolayan ya da depolanmasına yardım eden, satın alan ya da kabul eden kişi ya da kişilere de aynı cezalar verilir. Eğer uyuşturucu satma suçunu işleyen kişiler 18 yaşından küçükse TCK madde 188/3’e göre verilecek olan ceza 15 yıldan az olamaz.
- Eroin, kokain, morfin, sentetik kannabionid ve türevleri ya da bazmorfin gibi sentetik uyuşturucularla ilgili verilecek olan cezalar yarı oranında artırılır (TCK madde 188/4).
- TCK madde 188/4’de uyuşturucu madde satışı ve yukarıda bahsedilen diğer suçların gerçekleştirilmesi; yurt, okul, hastane, kışla, ibadethane gibi insanların toplu olarak bulundukları yerde gerçekleştirilirse verilecek olan ceza 15 yıldan az olamaz. Ayrıca bu suçlara 30 bin güne kadar adli para cezası verilir.
- Yukarıda saydığımız suçlar üç ya da daha fazla kişi tarafından işlenirse verilecek olan ceza yarı oranında artırılır. Eğer suç örgüt halinde işlenirse verilecek olan ceza 1 kat olarak artırılır (TCK madde 188/5).
- Resmi makamlar tarafından üretimi düzenlenen ve doktorlar tarafından üretimi gerçekleştirilen uyarıcı maddeler yasadışı bir şekilde gerçekleştirilirse, verilecek olan ceza yukarıdaki madde ile aynıdır. Hakimin takdirine göre verilecek olan ceza TCK madde 188/6 maddesinin de verdiği yetkiyle yarı oranında indirilebilir.
- Uyarıcı maddenin yasadışı bir şekilde satışı; kimyager, diş hekimi, eczacı, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı yani sağlık hizmeti veren kişi ya da kişiler tarafından işlenirse verilecek olan ceza TCK madde 188/8’e göre yarı oranında artırılır.
Uyuşturucu suçu ile ilgili olan davalarda suçu sabit görülen kişi ya da kişilere kanun maddesine göre gereken cezalar verilir. Ancak haksız yere ceza aldığınızı düşünüyorsanız, alanında uzman ve deneyimli Mersin avukat yardımı almanız yararlı olacaktır.
Uyuşturucu suçlarını tanımlayan ve verilecek olan cezaları belirleyen kanun metnine, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Mersin’de Uyuşturucu Avukatı Hizmetini Beyaz Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Mersin hukuk bürosu olarak uyuşturucu suçlarıyla ilgili olan ceza ve ağır ceza davalarında müvekkillerimizin savunmasını gerçekleştiriyoruz. Ya da suç yüzünden mağdur olan müvekkillerimize yardımcı oluyoruz.
Sorgulama işlemlerine nezaret ediyoruz. Ayrıca suçla ilgili toplanan delillerin yasal olup olmadığına bakıyoruz.
Yasal olmayan işlemler için mahkemeye itirazlarda bulunuyoruz.
Uyuşturucu Avukatı ile Uyuşturucu Davası Nasıl Açılır?
Ceza ve ağır ceza davalarına konu olan suçlar, kamu güvenliğini ilgilendirir. Gasp, cinayet ve de uyuşturucu suçları doğrudan şikayete tabidir ve aynı zamanda öğrenildiği zaman Cumhuriyet savcıları tarafından hemen iddianame oluşturulur.
Bu tür suçlarda suçun mağduru olan kişi ya da kişilerin şikayetlerinden vazgeçmeleri sonucu değiştirmez. Yani kamu güvenliğini ilgilendirdiğinden dolayı yine de yargılama devam edecektir.
Savcının iddianameyi hazırlamasının ve mahkemeye göndermesinin ardından dava başlar.
Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer?
Ceza ve ağır ceza davaları ortalama olarak 300 gün sürer. Ancak bu süre kesin değildir. Davanın konusu; toplanan deliller, tanıkların dinlenmesi, iddianamenin hazırlanması gibi unsurlara bağlı olarak dava süresi uzayabilir. Birçok durumda bilirkişi raporlarından da yararlanmak gerekir. Bilirkişi raporlarının süresi de birçok durumda uzayabilmektedir.
Uyuşturucu Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Mersin adliyesi başta olmak üzere, Mersin ilinin her yerinde müvekkillerimiz uyuşturucu suçları konusunda yardımcı oluyoruz. Ayrıca, aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz:
- Mahkeme öncesinde müvekkilimiz adına savunma dosyalarını hazırlarız.
- Müvekkillerimizden gerekli olan bilgileri ve delil sayılabilecek belgeleri almaya çalışırız.
- Eğer müvekkilimiz haksız yere göz altına alınmışsa, bu duruma itiraz ederiz.
- Uyuşturucu avukatı olarak, soruşturma ve kovuşturma aşamalarının kanuna uygun yapılıp yapılmadığını öğreniriz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Uyuşturucu avukatı ücretleri ne kadar?
Danışmanlık ve vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz.
Mersin’de en iyi uyuşturucu avukatı nasıl bulabilirim?
Mersin ilinin alanında tecrübeli ve uzman avukatlarını Beyaz Hukuk bürosunda bulabilirsiniz.
Uyuşturucu avukatı ne yapar?
Sorgulama işlemleri sırasında müvekkiline nezaret eder. Toplanan delillerin yasalara uygun olup olmadığını denetler. Müvekkilini ceza ve ağır ceza davalarında savunur.
Uyuşturucu davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Uyuşturucu suçları ile ilgili davalarda; ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve Yargıtay ceza daireleri yetkili ve görevlidir.